Založ si blog

Poradie vakcinácie – čo si to dovoľujete?

Neviem sa pri najlepšej vôli celkom stotožniť s postupom očkovania „Prioritných skupín realizácie vakcinácie“ tak, ako sú definované v „Národnej stratégii očkovania proti ochoreniu COVID-19 v podmienkach Slovenskej republiky“ vydanej Ministerstvom zdravotníctva Slovenskej republiky. A to očkujeme len 2 dni. Čo nastane, keď bude očkovacích látok viac, si pri schopnostiach ministra zdravotníctva zvládať krízový manažment a papalášizme zakorenenom v tomto štáte radšej ani nechcem predstaviť.

Budem citovať len niektoré body podľa poradia. Kto má záujem si to prečítať celé, tu je k dispozícii link:

https://www.uvzsr.sk/docs/info/covid19/3_Vlastny_material_zapr_prip.pdf

3 REALIZÁCIA VAKCINÁCIE

3.1 Prioritné skupiny realizácie vakcinácie

Vakcinácia prebieha postupne na základe prioritizácie. Matematické modely ukazujú benefity primárneho očkovania osôb s expozíciou voči mnohým osobám, obzvlášť voči rizikovým osobám. Z tohto dôvodu sú prioritne identifikované osoby, ktoré prichádzajú do kontaktu s rizikovými osobami, resp. sú v teréne, nakoľko vakcinácia je nielen individuálna ochrana, ale aj nástroj verejného zdravia. Osoby zahrnuté v prvej vlne zabezpečujú okrem zdravotnej starostlivosti aj vakcináciu či základný chod štátu.

A. I. vlna – ZP, Zamestnanci DSS, kritická infraštruktúra

1. Zdravotnícki pracovníci – poradie očkovania

2. Zamestnanci DSS, terénni sociálni pracovníci, pracovníci organizácií (napr. n.o.), ktorí sa podieľajú na ošetrovaní pacientov s COVID – 19 a na zabezpečení očkovania

3. Zamestnanci kritickej infraštruktúry štátu – v prvej vlne iba tie osoby v rámci kritickej infraštruktúry štátu a silových zložiek, ktoré sú v možnom priamom kontakte s rizikovou populáciou

    – Silové zložky – vojaci, policajti, hasiči (v možnom priamom kontakte s rizikovou populáciou) 

    – Pracovníci inej kritickej infraštruktúry (v možnom priamom kontakte s rizikovou populáciou)

B. II. vlna – Pacienti v DSS, Pacienti nad 65 rokov, chronicky chorí pacienti

C. III. vlna – Špecifická populácia s vysokým rizikom šírenia ochorenia

– Učitelia

– MRK

– Bezdomovci

– Azylanti

D. IV. vlna – Ostatní obyvatelia starší ako 18 rokov

A teraz ku realite. Očkujeme 2 dni, a už tu niečo smrdí. Narážam na „Pracovníkov inej kritickej infraštruktúry (v možnom priamom kontakte s rizikovou poluláciou)“ v I. vlne. Chápem, že do tejto kategórie spadajú ústavní činitelia ako Prezident, Predseda parlamentu, Predseda vlády, Predseda Ústavného súdu, Generálny prokurátor. S prižmúrenými očami ešte akceptujem členov vlády (aj keď taký minister Holý (Sme rodina) by si za svoje súkromné cesty do Veľkej Británie bez PCR testov zaslúžil namiesto očkovania trestné stíhanie, odvolanie a opovrhnutie národa. To isté platí pre jeho straníckeho šéfa a predsedu parlamentu Kollára, ktorý namiesto dodržiavania karantény presadzuje svoj v tejto dobe pre občanov SR mimoriadne rizikový biznis a užívanie si spoločnosti s misskami.) Nemám ale pochopenie pre uprednostňovanie poslancov, štátnych tajomníkov a podobne pred zdravotníckymi pracovníkmi, pacientami v DSS a dôchodcami. Poslanci nie sú podľa môjho názoru „Pracovníci inej kritickej infraštruktúry (v možnom priamom kontakte s rizikovou poluláciou)“, všetci sú zastupiteľní a okamžite nahraditeľní. Na rozdiel od nich ale dnes nie je nahraditeľný ani jeden jediný zdravotnícky pracovník. Napriek tomu mnohí poslanci majú jednoducho papalášizmus vo svojej DNA.  

Takisto nevidím dôvod, aby bol prednostne očkovaný eurokomisár Maroš Šefčovič – z hľadiska jeho postavenia v SR je to rádový občan. Len budem citovať definíciu, čo je Európska Komisia, ktorej je členom, a kvôli čomu je presvedčený, že je niečo viac:

„Komisia je na vládach členských štátov nezávislá inštitúcia a jej hlavnou úlohou je presadzovať záujmy Európskej únie ako celku“

Je teda jasné, že s kritickou infraštruktúrou Slovenskej republiky (s možným priamym kontaktom s rizikovou populáciou) nemá člen Európskej komisie nič spoločné, nakoľko nezastupuje (ani nesmie) záujmy Slovenskej republiky (okrem papalášizmu).

Detto europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová z SaS (ktorá ma mimochodom svojim počinom mimoriadne sklamala). Aj tu si dovolím definíciu:

„Európsky parlament sa skladá z poslancov, ktorí zastupujú občanov Únie a nie členské štáty.“

Ani tu nie je absolútne žiadne prepojenie s kritickou infraštruktúrou SR. U pani europoslankyne Nicholsonovej absolútne neobstojí, že sa vraj jednalo o gesto príkladu a nie o papalášizmus. Voliči SaS patria celkom určite k tým občanom, ktorých veľká väčšina sa zaočkovať  pôjde, keď na nich príde rad, takže takýto príklad nepotrebujú. Z tohto hľadiska by bolo určite väčším prínosom a príkladom, ak by sa išli zaočkovať popierači COVIDu a očkovania typu Kotlebu, Fica a pod. Aj keď samozrejme až vtedy, keď budú na rade. Ale tí to verejne nikdy neurobia (aj keď som presvedčený, že v tichosti sa určite zaočkovať dajú, ale to už je o inom).

Myslím si, že dnes, keď je očkovacích dávok k dispozícii veľmi málo, nie je potrebné robiť reklamu ľuďmi, ktorý na ňu ešte nemajú nárok. Úplne by stačilo, ak by ju robili tí, ktorí na ňu už dnes nárok majú a potrebujú ju – teda zdravotníci. Poslanci a ministri nech robia reklamu, keď budú na rade. Ako prídu onkologickí, dialyzovaní a transplantovaní pacienti, pacienti s biologickou liečbou, pacienti s autoimunitnými ochoreniami, pacienti s cukrovkou a iní chorí ľudia nad 65 rokov k tomu, aby ich predbiehali mladí zdraví ľudia ako Branislav Gröhling, Juraj Šeliga, Natália Milanová a ďalší? Kde sa vidíte v texte „Pracovníci inej kritickej infraštruktúry (v možnom priamom kontakte s rizikovou populáciou)“? Kde je váš kontakt s rizikovou populáciou?Ako k tomu prídu dôchodcovia? A vy, všetci ktorých som menoval, a ďalší nemenovaní z vašej kategórie, máte ešte tú drzosť sa usmievať na kamery že akí ste hrdinovia, že ste sa dali zaočkovať hneď medzi prvými! Doteraz som vám fandil, ale teraz je mi z vás na vracanie! Hanba vám všetkým! Už teraz vidím tie vaše úsmevy pred voľbami, keď budete naháňať voličov, a budete mať tú nekonečnú drzosť sa pozrieť do očí ľuďom, z ktorých mnohí prídu o členov rodiny, lebo sa im včas nedostalo očkovanie preto, lebo ste ich vy, mladí a zdraví ľudia bezohľadne a bez opory v zákone predbehli. Nekomentujem to, že predseda SMERu si trávi dovolenku v Dominikánskej republike v čase, keď je jeho psou povinnosťou sedieť na schôdzi parlamentu. Kedy, keď nie v tejto krízovej situácii, keď nám tu za pár dní skolabuje zdravotníctvo, na čom má on osobne veľkú zásluhu?

Tento blog nerozlišuje medzi koaličnými a opozičnými politikmi. Keď ide o osobné záujmy, sú všetci rovnakí chrapúni. Je jedno, či sa jedná o otvorenie školy pre vlastné deti, zaočkovanie sa na úkor iných, alebo kradnutie a obohacovanie sa „našich ľudí“.

Kde je logika Igora Matoviča?

24.03.2021

Strácam sa v logike myslenia Igora Matoviča (a asi nebudem jediný). Vyberiem len zopár jeho vyjadrení, kde mi chýba aspoň maličký kúsok elementárnej logiky. Začnem starými známymi vecami, na konci spomeniem tie novšie: Sulík povalil vládu Ivety Radičovej, on je zodpovedný za jej pád. A čo Igor Matovič, ktorý hlasoval rovnako ako Richard Sulík? On samozrejme [...]

Ako vzniklo Pellegrino? (Pardon, Hlas SD)

16.03.2021

Dnes som v rádiu počul pesničku od Roba Grigorova, v ktorej spieva „… Madona chlapcov, dve nežné jamky v lícach… keď špúli ústa je strašne fajn…“. Tak som si spomenul na Petra Pellegriniho. A zamyslel som sa nad tým, ako vlastne Pellegrini vznikol. Najprv krátke zhrnutie faktov: Peter [...]

Kto zastaví toho šialenca?

01.03.2021

Už som sa nechcel vyjadrovať k tomu šialencovi, čo je predseda vlády SR. Po jeho aktuálnych výčinoch mi to ale nedá. Premiér je (okrem iných nespočetných zlých vlastností a diagnóz) obyčajný vydierač. A minister zdravotníctva je slaboch. Začnem ministrom zdravotníctva: Drvivá väčšina lekárov a odborníkov neodporúča očkovanie akoukoľvek [...]

SR Bratislava polícia UK zásah vyhrážky preverovanie BAX

Riaditeľ o bombových hrozbách: budovu sme vypratali do 10 minút. Podľa bezpečnostného experta je útok “anomália ako hrom”

07.05.2024 21:31

Výpoveď riaditeľa školy v Beckove a predsedu Asociace bezpečná škola z Českej republiky.

čaputová

Čaputová vetovala novelu zákona o múzeách a galériách

07.05.2024 19:28, aktualizované: 19:40

Namieta, že ňou dochádza k zníženiu štandardov transparentnosti a odbornosti pri obsadzovaní funkcií.

France China

Riziko zrážky francúzskych sudov s čínskymi autami. Macron robí záchranára vývozcom koňaku

07.05.2024 18:55

Peking sa dlhší čas vyhráža, že uvalí vysoké clo na dovoz koňaku z Francúzska. Mohol byť šéf Elyzejského paláca spokojný po debate s čínskym lídrom?

Predseda KDH Milan Majerský

Smer sa pri téme zmien pohlavia pridal k progresívnej opozícii, tvrdí šéf KDH

07.05.2024 16:52

Majerský hovorí o „premárnenej šanci zabrzdiť pomýlené ideológie, ktorých obeťami sú najmä zraniteľné dospievajúce deti“.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 12
Celková čítanosť: 60608x
Priemerná čítanosť článkov: 5051x

Autor blogu

Kategórie