Založ si blog

Kto je vlastne konkrétne zodpovedný za situáciu s COVID-om?

To, že situácia s COVID-om je na Slovensku viac ako dramatická, je dnes už asi (konečne) jasné každému. Napriek tomu, že v takýchto situáciách je vo všeobecnosti dôležitejšie hasiť požiar, ako hľadať vinníkov, je nutné sa venovať aj tomu. Dôvod je, že sa nedá vylúčiť, že požiar niekto významne prikrmuje benzínom.

Takže poďme od začiatku. Keď prepukla prvá vlna, boli sme na ňu absolútne nepripravení. Za to mohla predchádzajúca vláda (SMER, konkrétne Fico a Pellegrini). Tu je potrebné určite pripísať novej vláde, a áno, aj jej predsedovi Igorovi Matovičovi, zásluhy na tom, že sme v boji proti prvej vlne pandémie patrili medzi najúspešnejšie krajiny. Otázka je, prečo sme to v prvej vlne zvládli, a druhú a tretiu vlnu už vôbec nezvládame.

V prvej vlne hrali veľkú rolu aj médiá a zodpovední politici, ktorí začali verejne a všade nosiť rúška, čím urobili obrovský kus práce osvetou. Neviem to posúdiť presne, ale ak sme neboli prvá krajina na svete, kde moderátori spravodajstva, prezidentka a zodpovední politici používali rúška na obrazovke, tak určite sme boli jednou z prvých. A to bolo v čase, keď dokonca aj WHO spochybňovala ich zmysel a mnohým to bolo na smiech. Až neskôr sa ukázalo, že pravdu sme mali my.

Takisto určite pomohli správy a zábery z postihnutých krajín ako Taliansko a Španielsko, spolu so strachom ľudí z toho, dostať sa do starostlivosti nášho zdravotníctva. Strach prinútil ľuďom sa správať zodpovedne. Tu by som chcel zdôrazniť, že teraz pod „zdravotníctvom“ nehovorím o lekároch, zdravotných sestrách a všetkých ľuďoch pracujúcich v nemocniciach, ale o zanedbanom vybavení nemocníc (vďaka, páni zo Smeru, Fico, Paška, Raši, Zvolenská, Čislák, Drucker – veď ste na to mali len 12 rokov). Naopak, personál nemocníc ma veľmi milo prekvapil, obetavosť lekárov a sestier ukázala, že títo ľudia svoje povolanie naozaj berú ako poslanie a sú ochotní sa pacientom obetovať (tu sa musím priznať, že som tomu neveril, takže sa vám všetkým ospravedlňujem). Napriek všetkým prekážkam, ktoré im pod nohy hádžu politici.

Po zvládnutej prvej vlne nám ale napršalo do nosa. Málokto si uvedomil, že sme mali obrovské šťastie. Začali sa žiaľ presadzovať riešenia politické. Nikto nenúti ľudí cestovať, ak chcú ísť, majú ísť buď do kontrolovanej karantény, alebo do štátnej karantény. To už ale bolo politicky nebezpečné, lebo dovolenkári sa búrili. Premiérovi stúpla sláva do hlavy a v lete otvoril hranice, dovolil veľké svadby, nikto neriešil inteligentné nástroje boja založené na e-karanténe, e-rúšku, e-hranici, neprebiehala príprava na druhú vlnu, na ktorú odborníci upozorňovali, že príde. Apropos, odborníci: kým počas prvej vlny boli pre premiéra hrdinami, ktorí vyvinuli PCR testy a darovali ich štátu, matematici a dátoví analytici, ktorí predpovedali ďalší vývoj a tým umožnili priebeh pandémie držať pod kontrolou, sa po jej prekonaní pre premiéra stali nepriatelia – múdrosráči, paraziti ktorí chcú na pandémii zarobiť a ide im len o ich vlastný prospech. Už tu bolo badať na premiérovi náznaky napoleonského komplexu a šialenosti.

Veľkú vinu ale nesieme aj my, obyčajní občania. Poľavili sme v disciplíne, mnoho ľudí si neodpustilo dovolenky, a postupne sme si tu začali pestovať druhú vlnu.

Teraz ale prejdem skokom ku situácii dnes a zopakujem otázku z nadpisu: kto je teda vinný za dnešnú situáciu? Ja to vidím nasledovne:

V prvom rade vláda ako celok. Ale kto konkrétne? Pre mňa osobne to sú najmä:

  • Minister zdravotníctva – tu asi nie je o čom disktutovať, všetky nemocnice, úrady hygienikov atď. spadajú pod tento rezort. Čiže zodpovednosť je neodškriepiteľná. Kde je trasovanie? A výkon ministra? Neverím, že v inom štáte by ešte svoj post zastával…
  • Minister vnútra – prečo sa nevynucuje dodržiavanie nariadení? Za ich porušenie nebol potrestaný ani jeden provokatér, ani jeden politik alebo negatívny influencer, len zopár chudákov. Bol som sa pozrieť na hraniciach s Rakúskom, Maďarskom a Českom – premávka ako keby tu žiadna pandémia nebola. Žiadni pendleri, evidenčné čísla zo stredného a východného Slovenska jedno za druhým. Neverím, že niekto z týchto ľudí si vyplnil povinnú aplikáciu e-hranica a po vstupe na Slovensko ide do karantény. Prečo to nikto nekontroluje, pán minister vnútra?

Je celosvetovo bežná prax, že ministri, ktorí nezvládajú svoju funkciu, buď odstúpia sami, alebo ich predseda vlády odvolá. Prečo to u nás tak nie je? Je to náhoda, že títo najneschopnejší ministri sú z premiérovej strany OĽANO a premiér pri svojej extrémnej samoľúbosti nemôže túto skutočnosť pripustiť? Ich odvolanie a nahradenie by trvalo 10 minút. Jednoduchšie je útočiť na opozíciu a koaličných partnerov, prípadne na občanov. Proste, všetci sme tu asi natvrdlí, len premiér je génius.

Nad ministrami je predseda vlády. Bohužiaľ, na Slovensku máme predsedu vlády, ktorý absolútne stratil súdnosť. Nebudem sa tu vracať ku všetkým jeho nezmyslom, lebo by z tohto blogu vznikla kniha hrubá ako Dostojevského Zločin a trest. Poviem len jedno:

Pán Matovič, pri všetkom boji proti mafii, pochopte jedno: existuje viac možností, ako

  1. Vy ako predseda vlády, alebo
  2. návrat mafie

Nie ste nenahraditeľný. Uznávam výsledok demokratických volieb, ale je najvyšší čas, aby ste sa pokúsili si aspoň ako-tak zachovať tvár, a našli nejaký kvázi dôvod, ktorý predostriete verejnosti, prečo abdikujete (rodinné dôvody, zdravotné dôvody a pod.). Netrvám na tom, aby ste verejne priznali, že ste neschopný. Pokiaľ tak urobíte, história si Vás síce bude pamätať ako premiéra, ktorý nezvládol pandémiu, takých ale bude na svete veľa. Bude si Vás ale pamätať aj ako premiéra, ktorý začal úspešný boj proti mafii. Pokiaľ neodstúpite, paradoxne práve Vy svojim konaním návratu mafie najviac pomôžete, len to už nebude SMER-SNS, ale HLAS-SMER. Lebo Hlas dnes nemusí robiť vôbec nič, len sa pozerať na ten cirkus, čo tu predvádzate, a na rastúce preferencie. Takže ak urýchlene neodstúpite, tak si Vás histórie bude pamätať ako politika, ktorý zlyhal na všetkých frontoch, v boji proti mafii, v boji s pandémiou, a ešte k tomu pomstychtivého tajtrlíka, ktorý bol všetkým na smiech.

Odporúčam Vám sa pokúsiť si demisiou zachovať tvár. Zachráni to mnoho ľudských životov.

Kde je logika Igora Matoviča?

24.03.2021

Strácam sa v logike myslenia Igora Matoviča (a asi nebudem jediný). Vyberiem len zopár jeho vyjadrení, kde mi chýba aspoň maličký kúsok elementárnej logiky. Začnem starými známymi vecami, na konci spomeniem tie novšie: Sulík povalil vládu Ivety Radičovej, on je zodpovedný za jej pád. A čo Igor Matovič, ktorý hlasoval rovnako ako Richard Sulík? On samozrejme [...]

Ako vzniklo Pellegrino? (Pardon, Hlas SD)

16.03.2021

Dnes som v rádiu počul pesničku od Roba Grigorova, v ktorej spieva „… Madona chlapcov, dve nežné jamky v lícach… keď špúli ústa je strašne fajn…“. Tak som si spomenul na Petra Pellegriniho. A zamyslel som sa nad tým, ako vlastne Pellegrini vznikol. Najprv krátke zhrnutie faktov: Peter [...]

Kto zastaví toho šialenca?

01.03.2021

Už som sa nechcel vyjadrovať k tomu šialencovi, čo je predseda vlády SR. Po jeho aktuálnych výčinoch mi to ale nedá. Premiér je (okrem iných nespočetných zlých vlastností a diagnóz) obyčajný vydierač. A minister zdravotníctva je slaboch. Začnem ministrom zdravotníctva: Drvivá väčšina lekárov a odborníkov neodporúča očkovanie akoukoľvek [...]

stíhačka F-16

ONLINE: Bývalí piloti: Ukrajina bude pre lietadlá F-16 najnebezpečnejším bojiskom

29.04.2024 06:25

Obloha nad Ukrajinou bude najnebezpečnejším miestom, kde lietadlá F-16 vo svojej histórii operovali, uviedli bývalí americkí piloti pre Business Insider.

rafah, stanový tábor, pásmo gazy

Palestínčania hlásia mŕtvych po izraelských úderoch v Rafahu a na severe Gazy

29.04.2024 06:11, aktualizované: 06:50

Izraelské útoky na domy v Rafahu a v Pásme Gazy zabili viacerých Palestínčanov a mnohých zranili, uvádzajú miestne zdroje.

pellegrini, vila na slavíne

Prezidentské bývanie sa hľadá desaťročia, Pellegrini dedí veľký hriech svojich predchodcov. Čo hovorí úrad a analytik?

29.04.2024 06:00

Bezpečnostný analytik aj Úrad na ochranu ústavných činiteľov uviedli, že vlastné bývanie je potrebné aj kvôli incidentom. Je otázne, či sa budúci prezident Peter Pellegrini bude touto dilemou zaoberať.

Ukrajina, Bohdana

Expert z Ukrajiny: Rozhodujeme sa, či zachránime mestá alebo vojakov

29.04.2024 06:00

Myšlienka predčasných rokovaní o mieri na Ukrajine nie je veľmi populárna, hoci stále viac ľudí v politickom vedení štátu aj vo verejnosti nad ňou uvažuje.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 12
Celková čítanosť: 60543x
Priemerná čítanosť článkov: 5045x

Autor blogu

Kategórie