Založ si blog

Ako ďalej pán generálny prokurátor?

Nie som zástanca toho, aby sa prokuratúra zaoberala nezmyselnými vyjadreniami politikov, ktoré sú evidentne len politickým bojom a žiaden súdny človek im neverí. Jeden z takýchto výrokov bolo vyjadrenie premiéra Igora Matoviča o tom, že minister hospodárstva Richard Sulík je zodpovedný za smrť 4.300 ľudí.

Napriek tomu, že je všetkým jasné, že sa jedná o blud predsedu vlády, nový generálny prokurátor sa rozhodol toto tvrdenie z úradnej povinnosti preveriť (nie síce priamo toto tvrdenie, ale nákup testov ministrom hospodárstva – to je ale v priamej súvislosti s premiérovým obvinením Richarda Sulíka). Je to jeho právo a svojim spôsobom aj jeho povinnosť, takže jeho rozhodnutie plne akceptujem. Keďže sa však takto rozhodol, dúfam, že to nie je jednorazová záležitosť, ale že bude aj v budúcnosti pokračovať v trende, ktorý si sám udal. To znamená preverovať všetky podozrenia, ktoré sa v rámci politického boja niekde objavia. Medzi nami, bude to poriadna fuška, ale ak to zvládne, môže to v konečnom dôsledku viesť k tomu, že politici prestanú trepať nezmysly, oháňať sa vymyslenými tvrdeniami a dokonca by to mohlo viesť k tomu, že sa slovenská politika stane civilizovanejšou. Nehovoriac o tom, že sa podarí vyšetriť tie tvrdenia, ktoré budú pravdivé.

Keďže generálny prokurátor vydal pokyn na prešetrenie nákupu antigénových testov, a tým nepriamo aj skutočnosti, či je Richard Sulík zodpovedný za smrť 4.300 ľudí, očakávam, že toto preverovanie povedie k jasnému záveru, ktorý môže byť len:

  1. Richard Sulík ja zodpovedný za smrť 4.300 ľudí, alebo
  2. Richard Sulík nie je zodpovedný za smrť 4.300 ľudí

Nech je výsledok akýkoľvek, generálny prokurátor by mal na jeho základe pokračovať ďalším trestným stíhaním z úradnej povinnosti, a neukončiť vec konštatovaním, kto má pravdu – tu sa nejedná o občianskoprávny spor. Čo to znamená?

Ak vyšetrovanie preukáže, že Richard Sulík je zodpovedný za smrť 4.300 ľudí, je jasné, že musí za to byť trestne stíhaný. Otázne je potom, nakoľko by sa dalo uvažovať aj o trestnoprávnej zodpovednosti premiéra Matoviča, nakoľko z pozície predsedu vlády tomuto konaniu nezabránil, ale zabrániť mohol a mal. Podľa môjho názoru by sa v takomto prípade jednalo o spolupáchateľstvo. Otvárala by sa aj prípadného spolupáchateľstva ministra zdravotníctva Krajčiho, nakoľko podľa „páchateľa“ Richarda Sulíka sa na nákupe zlých testov podieľala komisia, ktorej väčšinu tvorili zástupcovia menovaní ministerstvom zdravotníctva. Okrem toho za oneskorený nákup nesie veľkú časť viny opäť minister zdravotníctva, nakoľko ministerstvu hospodárstva nebola napriek urgenciám včas dodaná špecifikácia požadovaných testov.

Ak sa naopak preukáže, že Richard Sulík nie je zodpovedný za smrť 4.300 ľudí, musí generálny prokurátor z úradnej moci začať trestné stíhanie voči premiérovi Igorovi Matovičovi za trestný čin ohovárania, prípadne krivého obvinenia.

Nebudem predbiehať, čo prinesie vyšetrovanie, dôverujem novému generálnemu prokurátorovi. Tak trochu mám ale pocit, že si Igor Matovič už opäť dal vlastný gól. Kedy už konečne pochopí starú pravdu „hovoriť striebro, mlčať zlato“? V jeho prípade to platí tisíckrát.

Pán generálny prokurátor, žiadam Vás týmto, dotiahnite toto vyšetrovanie, ktoré ste z vlastného uváženia začali, až do konca. Ďakujem!

Kde je logika Igora Matoviča?

24.03.2021

Strácam sa v logike myslenia Igora Matoviča (a asi nebudem jediný). Vyberiem len zopár jeho vyjadrení, kde mi chýba aspoň maličký kúsok elementárnej logiky. Začnem starými známymi vecami, na konci spomeniem tie novšie: Sulík povalil vládu Ivety Radičovej, on je zodpovedný za jej pád. A čo Igor Matovič, ktorý hlasoval rovnako ako Richard Sulík? On samozrejme [...]

Ako vzniklo Pellegrino? (Pardon, Hlas SD)

16.03.2021

Dnes som v rádiu počul pesničku od Roba Grigorova, v ktorej spieva „… Madona chlapcov, dve nežné jamky v lícach… keď špúli ústa je strašne fajn…“. Tak som si spomenul na Petra Pellegriniho. A zamyslel som sa nad tým, ako vlastne Pellegrini vznikol. Najprv krátke zhrnutie faktov: Peter [...]

Kto zastaví toho šialenca?

01.03.2021

Už som sa nechcel vyjadrovať k tomu šialencovi, čo je predseda vlády SR. Po jeho aktuálnych výčinoch mi to ale nedá. Premiér je (okrem iných nespočetných zlých vlastností a diagnóz) obyčajný vydierač. A minister zdravotníctva je slaboch. Začnem ministrom zdravotníctva: Drvivá väčšina lekárov a odborníkov neodporúča očkovanie akoukoľvek [...]

Dušan Lehotský, učiteľ, tréner atletiky

Vychoval viacerých majstrov ČSSR v atletike: Na školských pretekoch som len čumel. Keď to takto pôjde ďalej, v tridsiatke budú o barlách

29.04.2024 00:00

Dušan Lehotský v Levoči učil telocvik a viedol mladých športovcov 44 rokov.

Peniaze, euro, kufrík

Rakúski colníci našli na letisku vo Viedni v batožine 700-tisíc eur

28.04.2024 21:39

Rakúski colníci objavili 700 000 eur v hotovosti v batožine na letisku vo Viedni, ktorá patrila dvom bratrancom cestujúcim do Istanbulu.

oheň, kozub, kachle, plameň

Kysucký hotel Marlene horel, požiar strechy už lokalizovali

28.04.2024 19:09

Strechu hotela v Oščadnici zasiahol v nedeľu popoludní požiar, rozšíril sa aj do jeho podkrovných priestorov a ubytovacej časti.

Russia Lenin Death Anniversary

Ruskí komunisti zúria. Tvrdia, že Putinov obľúbený filozof bol silný zástanca fašizmu

28.04.2024 17:00

Komunisti žiadajú prokuratúru, aby posúdila tvorbu filozofa Ivana Iľjina. Riaditeľ školy, ktorú po ňom pomenovali, vidí v pozadí sprisahanie Západu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 12
Celková čítanosť: 60541x
Priemerná čítanosť článkov: 5045x

Autor blogu

Kategórie