Založ si blog

Bude rovnosť pred zákonom?

Majiteľa prešovskej reštaurácie, ktorý ignoroval protipandemické opatrenia, sudca v super rýchlom konaní na Štedrý deň potrestal. Za porušovanie povinnosti počas krízovej situácie dostal dvojročnú podmienku. „Obvinený bol uznaný z prečinu porušovania povinnosti za krízovej situácie za čo mu bol uložený trest odňatia slobody v trvaní dvoch rokov s podmienečným odkladom na skúšobnú dobu troch rokov ,“ informovala hovorkyňa Krajského súdu v Prešove.

S jeho potrestaním súhlasím, výšku trestu nekomentujem, to je na rozhodnutí súdu.

Teraz ma veľmi zaujíma, či sa bude tak isto postupovať aj v prípade farára v Oravskom Liesku. Farár svätou omšou 1.1.2021 z hľadiska zákona spáchal ten istý trestný čin ako majiteľ reštaurácie s jediným rozdielom – mal v kostole (z hľadiska majiteľa reštaurácie „v prevádzke“) podstatne viac „zákazníkov“. Nepochybujem aj o tom, že svätú omšu propagoval, inak by tam toľko ľudí neprišlo, resp. by po príchode našli zatvorený kostol s oznámením, že sa omša nekoná, prípadne s vysvetlením prečo.

Veľmi neverím v tomto prípade na rovnosť pred zákonom, farár bude chránený verejnou mienkou, cirkvou a samozrejme by sa v prípade postupu ako v prípade „krčmára z Prešova“ hneď ozvali hlasy, že predstavitelia cirkvi sú stíhaní ako za čias pred rokom 1989.

Veľmi by som uvítal super rýchle súdne konanie aj v tomto prípade a jeho podobný výsledok ako v prípade majiteľa reštaurácie. Inak zbytočne budeme rozprávať o apeloch na občanov, aby sa správali zodpovedne.

Je na čase, aby sa dodržiavanie lockdownu začalo kontrolovať, vynucovať, a v prípade jeho porušovania aj prísne pokutovať a trestať, ako to bolo už počas prvej vlny v krajinách ako Španielsko a podobne. Toto je výzva pre ministra vnútra a samozrejme premiéra. Keď ide o ľudské životy, musí ísť strach o stratenú popularitu a preferencie nabok. Takže pán premiér, začnete konečne konať ako štátnik a začnete presadzovať verejný záujem aj na úkor Vašich lajkov na facebooku?

Zároveň týmto okrem prokuratúry vyzývam aj predstaviteľov katolíckej cirkvi, aby urobili poriadok a exemplárne potrestali príslušného farára. Nestačia len verejné vyjadrenia na podporu očkovania.

Kde je logika Igora Matoviča?

24.03.2021

Strácam sa v logike myslenia Igora Matoviča (a asi nebudem jediný). Vyberiem len zopár jeho vyjadrení, kde mi chýba aspoň maličký kúsok elementárnej logiky. Začnem starými známymi vecami, na konci spomeniem tie novšie: Sulík povalil vládu Ivety Radičovej, on je zodpovedný za jej pád. A čo Igor Matovič, ktorý hlasoval rovnako ako Richard Sulík? On samozrejme [...]

Ako vzniklo Pellegrino? (Pardon, Hlas SD)

16.03.2021

Dnes som v rádiu počul pesničku od Roba Grigorova, v ktorej spieva „… Madona chlapcov, dve nežné jamky v lícach… keď špúli ústa je strašne fajn…“. Tak som si spomenul na Petra Pellegriniho. A zamyslel som sa nad tým, ako vlastne Pellegrini vznikol. Najprv krátke zhrnutie faktov: Peter [...]

Kto zastaví toho šialenca?

01.03.2021

Už som sa nechcel vyjadrovať k tomu šialencovi, čo je predseda vlády SR. Po jeho aktuálnych výčinoch mi to ale nedá. Premiér je (okrem iných nespočetných zlých vlastností a diagnóz) obyčajný vydierač. A minister zdravotníctva je slaboch. Začnem ministrom zdravotníctva: Drvivá väčšina lekárov a odborníkov neodporúča očkovanie akoukoľvek [...]

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 12
Celková čítanosť: 60521x
Priemerná čítanosť článkov: 5043x

Autor blogu

Kategórie