Založ si blog

Prečo ministerka Kolíková neuspeje

Samozrejme, že asi tak ako každý, mám svoj názor na to, či sú u bývalého policajného prezidenta Lučanského verejnosti predkladané fakty pravdivé, alebo nie. Napriek tomu sa zo všetkých síl pokúsim tento blog napísať objektívne a nezaujato. Sám som zvedavý, ako sa mi to podarí. Predpokladám, že výsledok, či sa mi to podarilo, si nájdem v komentároch, ak nejaké budú.

Ministerka spravodlivosti Kolíková vymenovala 17-člennú komisiu, ktorá má prešetriť okolnosti smrti Milana Lučanského. Komisia sa bude zaoberať aj prvým incidentom, pri ktorom došlo k poraneniu a následnej operácii v ružomberskej nemocnici.

Napriek tomu, že si myslím, že vytvorenie komisie je správny krok a jej závery dajú určitú váhu záverom vyšetrovania vedeného prokuratúrou (či už ho potvrdia, alebo naopak spochybnia), neverím, že závery komisie budú stačiť na to, aby sa verejná mienka upokojila a všetci už dali Milanovi Lučanskému konečne pokoj.  

Tu uvediem dôvody, prečo si myslím, že verejnosť nebude závery komisie akceptovať. Aby som to vysvetlil, musím verejnosť pre zjednodušenie rozdeliť na dve skupiny:

  1. Skupina ľudí, ktorá verí vyjadreniam o samovražde z vlastného rozhodnutia a vyjadreniam ministerky Kolíkovej – túto skupinu provokačne nazvem „Matelkovci“
  • Skupina ľudí, ktorá je presvedčená, že Milan Lučanský nespáchal samovraždu, resp. že pri prvom incidente sa nejednalo o zranenie spôsobené si Milanom Lučanským – túto skupinu provokačne nazvem „Konšpirátori“

Ospravedlňujem sa obidvom skupinám za označenie a prosím aby sa kvôli tomu neurážali – priznávam, že mám slabú fantáziu a lepšie názvy mi nenapadli.

Takže prečo ministerka Kolíková neuspeje so svojim zámerom, aby touto komisiou ukľudnila verejnosť napriek jej podľa môjho názoru veľmi dobrému zloženiu? Sú tu 2 hlavné dôvody:

  1. Aj keby sa komisia vzácne zhodla na záverečnom hlasovaní a odsúhlasila svoje závery pomerom hlasov 17:0 (čo je samozrejme z kategórie SCI-FI), tak to verejnosť, resp. skupina, ktorá bude mať pocit prehry nebude akceptovať napríklad z nasledovných dôvodov (dôvody uvedené v tabuľke nie sú názory autora, ale príklad predpokladaných argumentov príslušnej skupiny, ktorými budú argumentovať, prečo závery komisie nie sú relevantné):
Predmetvýhrada Matelkovcivýhrada Konšpirátori
   
medzinárodné zloženie komisie  
chýba zástupca USAveď USA je garant spravodlivého vyšetreniato by ešte tak chýbalo, tam predsa sídli Soros a slobodomurári, ktorí to celé financovali
 to určite, aby to riadil konšpirátor TrumpTrumpova administratíva by to spravodlivo vyšetrila
chýba zástupca RuskaPutinov zástupca tam nemá čo robiť, veď Rusko nie je demokracia a Putin je diktátorRusko je svetová veľmoc a pre objektivitu by tam mal byť jej zástupca
   
zástupcovia parlamentučlenmi komisie sú aj kapacity z radov opozície ako bývalá ministerka vnútra Saková (HLAS) a poslanci Kotleba (ĽSNS) a Saloň (SMER)Je tam málo zástupcov opozície
   
zástupca prezidentaprezidentka nemá rada Matovičaten bude určite nadŕžať ministerke
   
verejná ochrankyňa právOmbudsmanka bola zvolená ešte za Ficovej vládyOmbudsmanka nadŕža koalícii
   
zástupcovia médií – Aktuality a PravdaČo tam hľadá Pravda? Majú tam byť nezávislé médiáchýbajú tam nezávislé médiá ako Hlavné správy atď., Aktuality sú neobjektívne

Uvedené argumenty v tabuľke sú samozrejme vymyslené nezmysly, majú len ilustrovať rozdielne zmýšľanie obidvoch skupín a ukazovať na fakt, že keď niektorá skupina bude chcieť spochybniť zloženie komisie, tak to urobí, nech je jej zloženie akékoľvek, a svoje „argumenty“ si nájde.

  • Záväzok mlčanlivosti platí len do zverejnenia záverov komisie. Nakoľko neverím výsledku hlasovania v pomere 17:0, tak som presvedčený, že niektorí jej členovia ihneď po zverejnení výsledkov začnú svojimi komentármi spochybňovať jej prácu. O ktorých členoch hovorím je jasné – budú to zástupcovia parlamentu. A to, či to budú koaliční, alebo opoziční, závisí len a len od toho, aký bude záver komisie. Ak bude v prospech tvrdenia ministerky, tak budú kričať opoziční, ak naopak bude v neprospech ministerky, tak prácu komisie spochybnia koaliční poslanci.

Z vyššie uvedeného je jasné, že vymenovanie komisie a jej výsledky pravdepodobne kľud na fronte neprinesú, napriek tomu považujem jej vytvorenie za správny krok. Jej zloženie považujem za výborné a vyvážené – sú tam zástupcovia koalície bez strany, z ktorej je ministerka, sú tam zástupcovia opozície vrátane bývalej ministerky vnútra a šéfky Milana Lučanského Sakovej, je tam poslanec Kotleba, sú tam zástupcovia médií, ako aj zástupcovia medzinárodných organizácií, ktorým výsledok môže byť z hľadiska politického boja na Slovensku „ukradnutý“, takže by mali byť objektívni.

Chcem veriť, že komisia naozaj objektívne preverí všetky okolnosti a prezentuje ich nielen verejnosti, ale najmä rodine Milana Lučanského. Zároveň dúfam, že už sa konečne z tejto ľudskej tragédie prestane vytĺkať politický kapitál na obidvoch stranách.

Pre mňa je rozhodujúca otázka:

„Dospeli sme už natoľko, aby sme akceptovali a nespochybňovali názor komisie, aj keď sa nám nebude páčiť?“

Kde je logika Igora Matoviča?

24.03.2021

Strácam sa v logike myslenia Igora Matoviča (a asi nebudem jediný). Vyberiem len zopár jeho vyjadrení, kde mi chýba aspoň maličký kúsok elementárnej logiky. Začnem starými známymi vecami, na konci spomeniem tie novšie: Sulík povalil vládu Ivety Radičovej, on je zodpovedný za jej pád. A čo Igor Matovič, ktorý hlasoval rovnako ako Richard Sulík? On samozrejme [...]

Ako vzniklo Pellegrino? (Pardon, Hlas SD)

16.03.2021

Dnes som v rádiu počul pesničku od Roba Grigorova, v ktorej spieva „… Madona chlapcov, dve nežné jamky v lícach… keď špúli ústa je strašne fajn…“. Tak som si spomenul na Petra Pellegriniho. A zamyslel som sa nad tým, ako vlastne Pellegrini vznikol. Najprv krátke zhrnutie faktov: Peter [...]

Kto zastaví toho šialenca?

01.03.2021

Už som sa nechcel vyjadrovať k tomu šialencovi, čo je predseda vlády SR. Po jeho aktuálnych výčinoch mi to ale nedá. Premiér je (okrem iných nespočetných zlých vlastností a diagnóz) obyčajný vydierač. A minister zdravotníctva je slaboch. Začnem ministrom zdravotníctva: Drvivá väčšina lekárov a odborníkov neodporúča očkovanie akoukoľvek [...]

Grasalkovičová záhrada

Bratislava opäť symbolicky otvára svoje brány, konajú sa mestské dni

20.04.2024 08:57

Pripravené sú prehliadky bežne neprístupných miest, výstavy, divadelné predstavenia, koncerty, workshopy či jazdy historickými vozidlami i Propelerom na druhú stranu Dunaja.

Európska únia / EÚ / Brusel /

Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

20.04.2024 07:52

List KDH do Bruselu, ktorý žiada, aby občania Slovenska neboli trestaní odobraním eurofondov, považuje publicista za posolstvo dovnútra štátu.

vojna na Ukrajine, Charkov

ONLINE: Chcú Rusi obsadiť Charkov? Lavrov naznačil, že by tvoril 'sanitárnu zónu' okolo Ruska

20.04.2024 07:35, aktualizované: 09:34

Ruský záujem o Charkov môže súvisieť s vytvorením "sanitárnej zóny" okolo ruských obcí, aby boli mimo dostrelu ukrajinskej armády.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 12
Celková čítanosť: 60476x
Priemerná čítanosť článkov: 5040x

Autor blogu

Kategórie